Top

Dişeti Hastalıkları ve Tedavileri Nelerdir?

Dişeti Hastalıkları ve Tedavileri Nelerdir?

Diş hekimi Kemal Kavut dişeti hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Sağlıklı dişeti genellikle açık pembe renkli, mat, yüzeyi portakal kabuğu görünümündedir.


Dişeti Hastalıklarının Sebepleri Nelerdir?

Dişeti hastalıklarının birinci nedeni, düzenli ve etkili fırçalama yapılmaması sonucunda dişlerin bütün yüzeylerinde, diş dişeti birleşiminde ve diş aralarında biriken, içinde pek çok organizma barındıran ve dental plak adı verilen birikintilerdir. Bu plak temizlenmez ise mikroorganizmalar ve ürettikleri zararlı maddeler diş çürüklerine ve dişeti hastalıklarına neden olurlar.
Dental plak, diş ile aynı renkte olduğu için gözle tespit edilmesi oldukça güçtür. Plağın yapısı yumuşaktır, diş fırçası ve diş ipi kullanımı ile diş yüzeyinden kolayca uzaklaşabilir. Dişeti hastalıklarında en önemli etkenlerden biri de diş taşlarıdır. Bakteri plaklarının üzerine tükürükteki kalsiyum minarelinin çökelmesiyle oluşur. Aynı zamanda diş taşına dönüşen bu birikimler (bakteri plağı) bakteriler için tutunma yüzeyi oluşturan ve dişe sıkıca yapışan etkendir.

Dişeti çekilmesi dişlerin kaybedilmesine sebep olan nedendir.

Etkin bir ağız bakımı yapılmadığında bakteri plakları dişetini iltihaplandırır ve dişeti kırmızı, kanamalı, şiş, ağrılı ve hasta bir görünüm alır. Oluşan bu dişeti hastalığına ‘Gingivitis’ denir.

Eğer hastalığa bu aşamada müdahale edilmez ise, hastalık daha da ilerleyerek dişin kök ve kemiğine zarar verir. Dişin sallanmasına, dişetinin çekilmesine, dişi destekleyen kemik, doku kayıplarına neden olur. Bu hastalığa da ‘Periodontitis’ denir.

Hastalıklarla birlikte dişeti şişer, kırmızı renk alır, kanar, çekilir, diş boyları uzar, ağız kokusu meydana gelir, dişler yer değiştirir, araları açılır ve sonunda diş kaybedilir. Dişeti sağlığının en önemli belirtilerinden biri olan ve hasta tarafından kolaylıkla fark edilen dişeti kanaması, diş fırçalarken, sert gıdalar yerken, kimi zamanda kendiliğinden meydana gelir. Dişetleri kanıyorsa ve büyümüşse, diş taşları varsa kimi zaman dişetleri çekilmiş ve dişler uzamışsa bazı dişler yer değiştirmiş ve araları açılmışsa, dişler sallanıyorsa ağızda kötü bir tat ve kötü bir koku varsa, mutlaka bir diş hekimine gidilmelidir. Açığa çıkmış kök yüzeyinin kapatılması için ileri periodental tedaviler yapılarak dişeti çekilmeleri cerrahi tekniklerle tedavileri yapılabilir.


Kemal KAVUT - Çorlu