Kompozit Laminateler:
“Kompozit laminate” çalışmalarında dişlerin ön yüzeyinden çok az diş dokusu kaldırılır. Bazı vakalarda diş dokusunu kaldırmaya bile gerek duyulmaz. Daha sonra kompozit dolgudan dişler, doğal tabakalarına benzer şekilde ( mine- dentin şeffaf) işlenir. Ayrıca bu dolgular dişlere iyice bağlandığı için diş dokularını destekler, kırılmaları ve sıcaklık geçmesini engeller.
“Kompozit laminate”in avantajı porselen laminate veneerlere göre çok daha ekonomik olması ve bir seansta işlemin bitmesidir. Fakat porselen kadar doğal olmazlar. Ayrıca çay, kahve sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirebilirler. Çok başarılı sonuçlar elde edilir, fakat en büyük dezavantajı bu başarılı sonuçların uzun vadede kalıcılığının hastanın ağız hijyenine bağlı olmasıdır. Kompozitler, yalnızca çürükleri restore etmek için değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek kozmetik etkileri için de kullanılabilmektedir.
Seramik Laminate Veneer:
Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik özelliklere sahip olması sadece “laminate veneer” ile mümkündür. Diş üzerinde ya hiçbir değişiklik yapılmaz ya da az bir düzeltme ile sonucun daha mükemmel olması sağlanabilir. Seramik laminate veneer 0,3 – 0,7 mm kalınlığında çok ince porselen yapraklardır. Dişlerin ön yüzeylerine özel bir şekilde yapıştırılır. Kalınlıkları bir lens kalınlığı gibi düşünülebilir. Dişin üzerinden çok az madde kaldırıldığı için oldukça koruyucu ve zararsız bir işlemdir. Tedavinin laboratuar aşaması sadece 3- 4 gündür. Bu amaçla bekleme süresi içinde geçici ‘laminate’ler ve yapay olduğu kesinlikle fark edilmeyen yeni dişlerinizle rahatlıkla gülümseyebilirsiniz.
Laminate çalışmalarında estetik açıdan dişeti uyumu önemlidir. Çok özel bir bakıma ihtiyaç duymaksızın, doktorun önerdiği şekilde günde en az iki kez fırçalanması ve diş ipiyle temizlenmesi gerekiyor. Dişetinde oluşabilecek en ufak bir iltihap bile tedavi edilmeli, hasta 3 ya da 6 ayda bir diş hekimi kontrollerini önemsemelidir.