Dişlerin düzenli fırçalanması ve günlük olarak diş ipi kullanmak, ağız ve diş bakımının olmazsa olmazı. İhmal edilen diş bakımı; bakteri plağı oluşumuna zemin hazırlar ve bakteri plakları temizlenmezse “tartar” denilen diş taşlarına dönüşür.
Önem verilmeyen ağız ve diş bakımı, diş taşının oluşumuna neden oluyor. Tartar temizliği yapılmaması ağızda tahrip edici bakterilerin çoğalmasına yol açar. Bunun sonucunda dişlerde sararma, çürük, diş ve dişeti arasında cep denilen boşluklar ve diş eti çekilmeleri olur. Sağlık ve etkileyici bir gülüşe sahip olmak için ağız bakımına özen göstermek gerekiyor.
Plak, dişlerimizin üzerinde ve diş eti çizgisi boyunca sürekli oluşan yapışkan ve renksiz bir bakteri tabakasıdır. Plakların içeriğinde yer alan bakteriler diş çürüklerinin ve diş eti hastalığının oluşmasına neden olur.
Diş taşı ise dişinizin üzerindeki mine üzerine ve diş eti çizginizin altına yapışmış kireçlenmiş ya da sertleşmiş plaktır.
Belirti ve Semptomlar
Ağzımızda sürekli çoğalan bakterilere bağlı olarak herkeste plak oluşur, bu nedenle görülmesi kolay değildir. Diş eti çizgisi etrafında biriken bakteri plağı temizlenmezse dişlerinizin etrafındaki diş etlerinizde iltihaplanma ve tahriş meydana gelir.
Diş taşı diş eti çizgisi üzerindeyse görülmesi nispeten daha kolay olan mineral birikimidir. Diş taşının en yaygın belirtisi alt ön dişlerlerde ya da diş eti çizgisinde sarı ya da kahverengi izlerdir.