Top

GÖMÜLÜ DİŞLER

Ağıza sürme yaşı tamamlandığı halde ağız içinde yerini alamamış, kemik veya doku içinde kısmen veya tamamen kalmış olan dişlere gömülü dişler denir.

Günümüzde insanlar yiyeceklerini daha pişmiş ve hazır yumuşak besinlerle sağladığı için çenelerde küçülme olmuştur. Bu nedenle çenede yer darlığı meydana gelmeye başlamış ve bazı dişler çene kemiği içinde gömülü kalmışlardır..

İnsan çenelerdeki sıkışıklık, çarpıklık ve yersizlik başlamıştır. Özellikle alt 20 yaş, üst köpek dişi gömülü kalmaktadır.


GÖMÜLÜ DİŞLER NEDEN ALINMALIDIR?

Gömülü dişler, ( yan veya tam gömülü ) hastalarda bazı rahatsızlıklara neden olmaktadır. En fazla alt yirmi yaş dişi gömülü kalır ve arka bölgedeki yumuşak doku tam temizlenmediğinden enfeksiyon başlar. Bu bölgedeki enfeksiyon bazen o kadar kötüye gidebilir ki, hasta ağzını açamayacak duruma gelebilir ve hastanın mutlaka dişhekimine başvurması gerekir. Dişhekimi hastaya antibiyotik tedavisi uygulamaya başlayacak ve randevu verecektir. Daha sonra dişin pozisyonunu görmek için röntgen ( panaromik film ) alacaktır.

Gömülü dişler çevrelerindeki diğer dişlerin kemik dokusunu zayıflatır ve bu dişlerin dişetlerinde hastalığa sebep olabilir. Ayrıca gömülü dişler komşu dişlerin köklerine baskı uygulayarak bu dişlerin köklerinin erimesine neden olabilir. Bu basınç yüzünden diş dizilerinin çarpıklaşmasına, bozulmasına neden olabilir.
Gömülü dişler çene içerisinde kaldığı müddetçe dejenerasyon ( bozulmasına ) sebep olarak kist ve tümörlerin oluşmasına neden olabilirler.Gömülü dişler hastalarda belirli bir neden olmaksızın ağrıya sebep olabilirler. Eğer hastaya ortodontik tedavi yapılmışsa gömülü dişler dişhekiminin uygulayacağı kuvvette ters yönde kuvvet uygulayıp, ortodontik tedavi ile düzeltilen düzgün diş dizilerinin bozulmasına sebebiyet vererek, ortodontik tedavisinin başarısını ortadan kaldırabilirler. Bütün bu olumsuzluklar da biz dişhekimlerinin istemediği olaylardır. Bunun için gömülü dişlerin alınması gereklidir.

GÖMÜLÜ DİŞ OPERASYONU SONRASI BİLİNMESİ VE UYULMASI GEREKENLER NELERDİR?


Operasyon bitiminden 2 saat sonra yumuşak ve ılık gıdalar ile beslenilmelidir. Dişhekiminin koyduğu tampon 30 dakika sonra çıkartılıp atılmalıdır. Kesinlikle tükürülmemeli ve kesinlikle gargara ( ilkgün) yapılmamalıdır. Operasyon sonrası sigara en az 3 / 4 saat içilmemelidir. Dişhekiminin yazdığı ilaçlar saatinde aksatılmadan kullanılmalıdır. Bütün bunlar siz hastalarımızın daha çabuk iyileşmesi ve daha sağlıklı olabilmeleri için biz dişhekimlerinin önerileridir.

OPERASYON SONRASI KARŞILAŞABİLECEK DURUMLAR

Operasyon küçümsenerek bir olgu değildir. Tabiki operasyon sonrası bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunlar sızıntı şeklinde kanama, operasyon bölgesinin şişmesi, kızarıklık, ağız açmada zorluk, ağızda koku, ağrı, yutkunmada zorluk, boğazda ağrı olabilir. Operasyon bölgesinde morluklar, dil, dudak ve yanak uyuşukluk (hissizlik) olabilir.
Gömülü dişin çene içerisindeki konumu veya operasyon sırasında damar sinir paketine yakınlığı sebebiyle operasyon sırasında ve sonrasında damar sinir zedelenmeleri veya komşu dişlerde zedelenmeler olabilir. Tüm bu komplikasyonlar operasyon öncesi alınan panaromik çene röntgeni ile dişhekiminizin gerekli tedbirleri almasına karşın çıkabilir. Zamanla komşu dokularda olaşan zedelenmeler, dokunun kendisini yenilemesiyle geçer, ancak bu olay 1 / 2 yıl rahatsızlık verebilir. Zaman böyle durumlarda en iyi ilaçtır, sabredilmesi gerekir.