Top

Tıp bilimlerinde doğru teşhis çok önemlidir. Doğru teşhis doğru tedavinin anahtarıdır. Doğru teşhis yapabilmek için sadece muayene etmek yetersiz kalabilir. 

Teşhis mutlaka röntgen filmleri, laboratuar testleri, analiz modelleri gibi yardımcı tanı yöntemleri kullanılarak doğrulanmalıdır. Dişhekimliğinde tanı amacıyla yaygın olarak periapikal röntgen filmlerinden yararlanılır.

Periapikal röntgenlerde sadece bir veya birkaç diş grubu görüntülenebilir. Ağızdaki tüm dişlerin, kemik içindeki oluşumların ve anomalilerin görüntülendiği röntgen filmine ise ‘panoromik’ röntgen filmi denir.

Bu film ile sadece tek bir bölge değil alt ve üst çenede tüm bölgeler incelenebilir. Trakya’daki ilk dijital panoromik ve sefalometrik görüntüleme cihazı kliniğimizde kullanılmıştır. Bu cihazın kullanımı ile problemlerin teşhisi daha net ortaya çıkmakta ve tedavi kalitesi artmaktadır. Dijital görüntüleme cihazı ile hastanın bir röntgen çekiminde almış olduğu radyasyon miktarı diğer konvansiyonel cihazlara göre çok azdır. Eski konvansiyonel(filmli) cihazlarda röntgen filminin ortaya çıkması için çeşitli kimyasal banyo solusyonları kullanılır.

Bu kimyasal solusyonlar maalesef ki çevreye oldukça zararlı ağır metaller içermektedir. Dijital görüntüleme cihazında kimyasallar kullanılmaz, görüntü dijital ortamda bilgisayara aktarılır ve orada saklanır, gerekirse yazıcı çıktısı alarak da kullanılabilir.

Dijital görüntüleme cihazı ile ortodontik tanı amaçlı kullanılan sefalometrik grafiler, kemik yaşının belirlenmesinde kullanılan el-bilek röntgenleride görüntülenebilir. El –bilek röntgenleri özellikle adli vakalarda kemik yaşının belirlenmesinde yol göstericidir.