Top
Ortodonti, kapanış bozuklukları ve dişlerin çenelerdeki konumlarının nasıl oluştuğunu inceleyen, teşhis eden, bu bozuklukları önleyen ve tedavi eden bir dişhekimliği dalıdır.

Ortodonti

ORTODONTİ NEDİR ?
Ortodonti, kapanış bozuklukları ve dişlerin çenelerdeki konumlarının nasıl oluştuğunu inceleyen, teşhis eden, bu bozuklukları önleyen ve tedavi eden bir dişhekimliği dalıdır.

Aileler, günümüzde çocuklarının ağız / diş sağlığına çok duyarlıdır. Eğer aileler, çocuklarının ortodontik tedavilerini daha erken yaşlarda yaptırırlarsa, tedavi hem daha kolay hem de daha ucuza mal olacaktır.
Aileler çocuklarının dişlerinde bazı bozukluklar gördüklerinde hemen bir dişhekimine başvurmaları gerekir.

Alt çene, üst çeneye göre daha ilerde olması, parmak emmesi, çapraşık dişler, erken çekilmiş süt dişleri gibi bozukluklarda bir dişhekiminin müdahalesine ihtiyaç olacaktır.

Dişhekimi hastayı inceleyip, gereğinde röntgen çekip, model analizi yapacaktır. Bu model analizi ve röntgenler diş hekimine, dişlerin konumunu, dişler arkaları ve çene kemikleri hakkında bilgi verir. Ayrıca hastanın ebeveyni de ortodontik problem konusunda bilgilendirilir.

Eğer problem ( bu model analizinden sonra ) hafifse, basit hareketli ortodontik teller ile tedavi uygulanabilir. Ama problem büyükse o zaman hekim sabit braketli ortodontik tedaviyi tercih eder.

Ortodonti

NEDEN ORTODONTİK TEDAVİ
Devamlı bir diş dizisi için, çene ve yüzdeki estetiği sağlamak amacıyla ortodontik tel tedavisine ihtiyaç duyulur.
Çapraşık olan dişlerin temizlenmesi daha zordur. Bu durumda çürüğe ve periodontal ( dişeti) hastalığa yatkınlık artacaktır.
Ağız solunumu yapan hastalarda ön dişler kapanmayabilir. Bu da dişlerde bakteri plağı birikimine yatkınlığı attırabilir. Bakteri plağı birikimi de çürüğe ve dişeti sağlığının bozulmasına sebep olacaktır.

ORTODONTİK TEDAVİ SIRASINDA AĞIZ VE DİŞ BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR ?
Her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Günde en az iki kere arayüz fırçaları veya diş ipi ile dişlerin araları temizlenmelidir. Kontrollere düzenli gidilmelidir. Dişhekiminin önerileri doğrultusunda tüm hareketli ve fonksiyonel apereyler aksatılmadan takılmalıdır.
Kola, gazoz gibi asit içeren içecekler tüketilmemelidir.

Et, kızarmış ekmek, elma, havuç gibi sert yüyecekler ufak parçalar halinde yenmelidir. Aksi takdirde uygulanan teller deforme olur ve tedavinin şeklini olumsuz etkiler.

PEKİŞTİME TEDAVİSİ NEDİR ?
Ortodontik tedavi bittikten sonra dişler yeni düzeltilen konumlarından eski düzensiz yerlerini alma eğilimindedir. Bunu önlemek için hareketli veya sabit pekiştirme apareyleri kullanılır.
Hekimin tavsiye edeceği şekilde ve süre ile bu apereyler tedavi sırasında harcanan emeği boşa gitmemesi ve estetiğin idaresi için ağızda taşınması gerekir.